Een pup kopen:

Een hond heb je voor jaren, denk goed na voordat je er één in huis neemt.
Vraag je af dat je voldoende tijd hebt voor de dagelijkse verzorging, welk ras het beste bij je past, heb je genoeg plaats voor een groot ras, ben je bereid om een groot deel van je vrije tijd op te offeren en weet ook dat voeding, vachtverzorging en dierenarts niet gratis zijn.
Een bepaald ras in gedachten, raadpleeg dan eerst enkele boeken of loop eens langs bij een hondenschool, u vindt er vast wel enkele exemplaren en zo kan u bij de eigenaars al eens informeren naar de specifieke karaktertrekken.
Wees geduldig en koop niet impulsief, bezoek enkele kennels en vergewis u ervan dat de honden goed verzorgd en gehuisvest zijn, een goede fokker neemt de tijd om u voldoende te informeren over de eigenschappen, voor en nadelen, en de verzorging van het ras.
Laat de prijs niet de belangrijkste factor zijn, goedkoop is immers niet vanzelfsprekend een goede koop, vraag naar de stamboom van de ouders en weet dat in België enkel een stamboom van de K.M.St.Hubertus een FCI erkenning heeft, ga ook na dat ze onderzocht zijn op mogelijk erfelijke afwijkingen, bij de meeste grote rassen is een HD-onderzoek verplicht vooraleer er mee gefokt mag worden ( informeer u hierover eventueel bij de K.M.S.H. of bij de rasclub ).
Vindt u het belangrijk om als één van de eersten uw keuze te maken, dan is het aan te raden om uw puppy tijdig te reserveren, dit geeft je ook de mogelijkheid om het nest al vroeg op te volgen, het is immers belangrijk dat de puppy’s al vanaf hun 3é week met verschillende mensen en geluiden geconfronteerd worden.
Een puppy moet minstens 8 weken oud zijn voor hij het nest mag verlaten, vraag ook het vaccinatieboekje en het te volgen vaccinatieschema.

Eindelijk thuis:

De eerste dagen doet u er goed aan om een pup zoveel mogelijk aan zijn nieuwe omgeving te laten wennen, laat familie en vrienden het diertje bij u thuis bezoeken in plaats van er onmiddellijk zelf mee op stap te gaan, neem enkele dagen de tijd om de pup aan hals- en leiband te laten wennen en begin daarna met korte wandelingen, ongeveer 5 minuten wandelen per maand ouderdom is voldoende, het is beter een paar keer per dag een kleine wandeling te maken dan één grote.
Bouw deze wandelingen stelselmatig op tot maximum 30 minuten, pas nadat de leeftijd van 18 maanden is bereikt zijn langere wandelingen verantwoord.
Maak je hond voorzichtig vertrouwd met huishoudtoestellen en het verkeer en laat hem ook kennis maken met andere dieren, hou er wel rekening mee dat een puppy nog niet alle inentingen gehad heeft en dus nog niet volledig beschermd is, plaatsen waar veel honden komen kan je best nog even vermijden.
Bespaar niet op voeding, een goed uitgebalanceerd menu kan op termijn ernstige problemen en (on)nodige bezoekjes aan de dierenarts voorkomen.
Ook regelmatig ontwormen is zeker niet overbodig, tijdens het eerste half jaar elke maand, daarna ongeveer 2 keer per jaar volstaan.
Laat je hond uit op een vaste plaats, je zal al snel merken dat hij er zelf naar toe loopt om zijn behoefte te doen en de rest van de tuin blijft er netjes door.
Vanaf 3 maanden kan je desgewenst naar de hondenschool, ook hier geld de regel, wees geduldig en leer spelenderwijs zodat het zowel voor jezelf als voor de hond een aangename bezigheid blijft, en voor je het goed en wel beseft is die kleine pup een volwassen hond en je beste kameraad voor vele jaren.